Grid star
Sarcina și tratamentul stomatologic

Modificarile fizice din timpul sarcinii pot determina reactii de stres si anxietate, prin urmare orice tratament stomatologic va trebui abordat in concordanta cu nivelul emotional al pacientei

O femeie insarcinata poate consulta medicul dentist fara sa-si faca alte griji deoarece interventiile de natura stomatologica trebuie sa urmareasca, in primul rand, profilaxia ce are ca scop obtinerea sau mentinerea unui status optim al igienei orale printr-un control periodic al nivelului placii dentare bacteriene, o completare a dozei zilnice de apa potabila cu un surplus de apa ce contine o concentratie ridicata de fluor, deoarece studiile arata ca un surplus de fluor reduce drastic incidenta leziunilor carioase la nivelul dintilor temporari si permanenti ai copilului.

Datorita profilaxiei se pot controla inflamatiile gingivale ce apar ca urmare a tulburarilor endocrine. Cel de-al doilea trimestru al sarcinii este perioada cea mai propice si considerata suficient de sigura pentru tratamente stomatologice. In ultimul trimestru de sarcina, interventiile stomatologice trebuie sa fie de scurta durata mai ales pentru a se evita “sindromul de compresie a venei cave inferioare” care se manifesta prin hipotensiune cu tahicardie reflexa.

Tratamentele stomatologice in trimestrul 3 de sarcina se vor face in pozitie sezanda, semi-sezanda sau in decubit lateral stang.

Radiografiile dentare pot fi facute in trimestrul 1 de sarcina in caz de urgenta, cu protectia abdomenului mamei, cat si a glandei tiroide. In cel de-al doilea trimestru de sarcina se pot efectua radiografii dentare obligatoriu sub protectia sortului de plumb ce reduce radiatia la zero. Orice alt tip de radiografie trebuie amanata dupa nastere.

Data:08-04-2024

Buna, te putem ajuta?