Grid star
Pulpita acuta

Pulpita acută reprezintă inflamația pulpei dintelui – organul complex care îi asigură vitalitatea, inervația și vascularizația.

Deoarece pacienții nu se prezintă la timp pentru depistarea și tratamentul precoce al cariei dentare, sunt foarte frecvente situațiile în care leziunile instalate devin ireversibile, iar tratamentul nu mai poate conserva pulpa.
Caria dentară are tendința de a infiltra consecutiv straturile dure ale dintelui. Dacă procesul nu este stopat la timp  microorganismele înaintează până în momentul în care ajung să excite cele mai mici ramuri ale nervului dintelui. 

În asemenea caz, se intervine pentru înlăturarea factorilor iritativi, se efectuează un coafaj pulpar indirect cu ciment oxid de zinc-eugenol pentru protecție, antisepsie și desensibilizare.

Stabilirea corectă a cauzei pulpitei acute este primul pas în instituirea unui tratament adecvat, menit să îmbunătățească starea de sănătate, dar și să evite complicațiile ce pot fi destul de grave, având în vedere că infecția este localizată în teritoriul cranio-facial.

Data:23-04-2024

Buna, te putem ajuta?