Pericoronarita este o afectiune stomatologica, destul de frecventa la adultii tineri ai caror ultimi molari (maselele de minte) au avut o eruptie incompleta, partiala, sau anormala. Din cauza acestei tulburari de eruptie, gingia care inconjoara coroana molarilor se poate infecta destul de frecvent cu bacteriile care colonizeaza zona respectiva, tinand cont de faptul ca aceasta este suspusa unui traumatism cvasiconstant.
Afectiunea este legata de aparitia molarului trei de cele mai multe ori, in timpul adolescentei, si poate sa se manifeste la tinerii cu varste intre 17-24 de ani, sau chiar mai tarziu, in functie de momentul eruptiei dentare.
Cele mai frecvente cauze de aparitie a infectiei sunt traumatismele mecanice si igiena orala deficitara.
Totusi, din cauza particularitatilor eruptiei, poate fi destul de greu de curatat corespunzator zona respectiva, deoarece poate fi acoperita partial de gingie, sau molarul poate avea o localizare greu accesibila. Molarul trei poate fi la fel de des implicat si in alte probleme stomatologice, in special aparitia cariilor dentare sau blocarea resturilor alimentare, astfel incat zona devine tumefiata si dureroasa.
Pericoronarita poate evolua in lipsa tratamentului si poate afecta capacitatea pacientului de a se hrani corespunzator, de a deschide gura si chiar de a vorbi. Infectia poate evolua si poate supura spontan, insa durerea persista. Lasata neingrijita, exista riscul de evolutie spre celulita, prin infiltrarea tesuturilor adiacente, strat cu strat.
Simptome
- - Durere cu localizare la nivelul molarului implicat si iradiata in jurul sau;
- - Durere ce se extinde de-a lungul intregii arcade dentare (superioare sau inferioare) si chiar de-a lungul regiunii cervicale in intregime;
- - Tumefactie locala;
- - Inrosirea gingiei;
- - Aparitia colectiei purulente ce poate fi exprimata relativ usor;
- - Gust neplacut, metalic, datorat prezentei puroiului;
- - Halena
- - Adenopatie cervicala dureroasa;
- - Dificultati la deschiderea completa a gurii;
- - Imposibilitate de masticatie corecta si completa a alimentelor solide.