Grid star
Excesul de fluor

Desigur, stim ca fluorul este necesar unei danturi sanatoase si frumoase. Suntem tentati cu foarte multe produse de ingrijire a dintilor care contin compusi pe baza de flour, mai ales paste de dinti cu efect protector impotriva cariilor dentare,respiratiei urat mirositoare si gingivitei. 

Totusi, in ultima perioada specialistii au observat ca fluorul se dovedeste a fi destul de periculos, mai ales pentru copiii cu varsta mai mica de 8 ani, deoarece poate stimula aparitia unei afectiuni numite “fluoroza smaltului” sau “fluoroza dentara”. 

Aceasta consta in formarea unor depozite minerale excesive de fluor la nivelul smaltului in formare si maturare. La inceput, fluoroza se manifesta prin aparitia unor pete albicioase la nivelul dintilor, insa in final acestea isi modifica dramatic culoarea, devenind maronii si imprimand intregilor dinti aceasta nuanta. 

Gravitatea afectiunii rezida in faptul ca sunt afectati dintii ce urmeaza sa erupa, dintii in formare, care vor realiza dantura definitiva. Datorita caracterului intrinsec al afectiunii, stomatologii nu pot face nimic pentru a indeparta petele de la suprafata dintilor, de aceea este foarte important ca rezolvarea acestei afectiuni sa se faca pe cale sistemica. 

Fluorul in exces poate sa afecteze si arhitectura dintilor, stimuland aparitia porozitatilor in smalt, ceea ce slabeste foarte mult rezistenta acestui compus mineral. Fluoroza dentara poate fi cauzata atat de pasta de dinti folosita, cat si de apa potabila. Problema este mai frecventa in localitatile care nu au apa curenta si se aprovizioneaza din fantani contaminate, unde concentratia fluorului poate fi foarte crescuta. 

Pentru a ne asigura ca nu exista pericolul de ingestie a unor cantitati mari de pasta de dinti, accidental sau intentional (“in joaca”), parintii sunt sfatuiti sa isi supravegheze copii in timpul periajului dentar si sa ii invete cum sa se spele corect pe dinti. 

Este foarte important de respectat instructiunile producatorilor de pasta de dinti, care ne sfatuiesc sa nu exageram cu pasta de dinti in cazul copiilor: o cantitate similara unui bob de mazare este destul pentru asigurarea unui periaj corect si cu efecte protectoare. Cele mai multe cazuri de fluoroza dentara apar la copii care se joaca cu pasta de dinti si care doresc sa “experimenteze” gustul acesteia. 

Nesupravegheati, acestia ingera cantitati crescute de pasta de dinti, uneori timp indelungat, iar efectele sunt vizibile cand este prea tarziu. In unele cazuri, mai ales daca este vorba de copii mai mici, specialistii recomanda chiar utilizarea unei paste de dinti fara fluor, pentru ca astfel pericolul sa fie eliminat in intregime. 

Pasta de dinti pare a contine insa mult mai multe ingredient cu care specialistii nu sunt intru totul de acord, printre care:

- Aditivi chimici, stimulatori de aroma; 

- Coloranti artificiali;

- Agenti de legare;

- Umectanti; 

- Polietilen glicol; 

- Polipropilen glicol ;

- Nitrat de sodiu: este o substanta chimica periculoasa, care s-a descoperit ca poate interfera cu echilibrul unor ecosisteme din mediu;

- Triclosan: este considerat a fi in principal o substanta folosita ca pesticid, cu proprietati antibacteriene si antifungice.

Data:24-04-2024

Buna, te putem ajuta?