Placa bacteriana este un depozit lipicios , incolor, alcatuit din bacterii care se formează în mod constant pe suprafața dintelui . Acumularea de placa este factorul principal în problemele gingiilor . Combaterea placii tine de o ingrijire orala corespunzatoare, si este un proces de lunga durata.Este important să ne spalam pe dinti de cel puțin două ori pe zi și sa utilizam zilnic ata dentara.La un interval cuprins intre 4 si 12 ore de la periaj, placa bacteriana deja incepe sa se formeze.
Tartrul este un depozit organo-mineral întâlnit la dinţii definitivi, temporari, lucrările dentare fixe şi mobile, la implanturile şi aparatele ortodontice.
Depunerile de tartru si placa bacteriana sunt mai frecvente pe masura ce inaintam in varsta, ele fiind de doua tipuri:
Tartrul supragingival : de culoare alb-gălbui, cu consistenţă redusă la început, care poate sa-si schimbe culoarea in maroniu-negru atunci când se impregnează cu coloranţi alimentari sau nicotină în cazul fumătorilor. Localizarea preferenţială a tartrului este grupul frontal inferior şi deschiderea canalelor glandelor salivare.
Tartrul subgingival : de culoare închisă şi de duritate mai mare, dens şi foarte aderent de suprafaţa radiculară. El este situat în şantul gingival, sub marginea gingivală.
Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.
Pacienţii cu depuneri de tartru prezinta un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, iar aspectul inestetic este determinat de prezenta depozitelor colorate, care se observa printer dinti.
Tartrul are o consistenta poroasa, el actionanad ca un burete pentru placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozitul se mareste, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.
Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, pe langa gingie este afectat si osul, care în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi în cele din urma se vor pierde de pe arcade.
Puteți ajuta la prevenirea acumularii de tartru prin vizite regulate la medicul stomatolog care va efectua detartrajul si igienizarea profesionala.
Detartrajul trebuie facut la fiecare 6 luni , sau mai frecvent in cazul in care medicul stomatolog recomanda acest lucru, sau la 4 luni in cazul in care sunteti purtatori de implant dentar.